martes, 3 de noviembre de 2020

Jocs EXpopulars

    No fa falta mirar molt arrere per a adonar-se que la societat ha canviat. El món en el qual vivim, la societat, està en continu canvi. 

    Hui dia no sé si es podria arribar a dir que ens trobem entre el dilema de la tradició i la modernitat perquè les tecnologies han arribat trepitjant tan forta que han deixat algunes tradicions oblidades o en procés d'això. Un dels àmbits més perjudicats han sigut els jocs populars amb l'arribada dels esports en massa. A poc a poc, els jocs populars han anat perdent influència i tal vegada aquests esports no són "nous" com a tal, però múltiples factors han ajudat al fet que ho siguen "de masses", i guanyen així espai físic i social. Un d'ells ha sigut la massificació de noves infraestructures, ja que abans s'utilitzaven els carrers per a jugar i no obstant això ara hem d'anar a llocs específics com els parcs per a poder jugar. No obstant això, algunes de les noves infraestructures com són els poliesportius, estan destinades per a la practica d'aquests famosos esports de masses. Possiblement aquest factor haja afectat més les ciutats que als pobles, però no per això aquests es deslliuren de la progressiva desaparició dels jocs populars. 

    Un altre dels factors, i possiblement el més important, ha sigut el poder que ha guanyat la tecnologia en les nostres vides i ja no sols a nivell d'entreteniment, sinó a nivell de vida. Quan antigament els nostres pares i mares eixien al carrer a jugar amb una pilota fins que es fera de nit, hui dia nosaltres ens quedem a casa jugant una partida al Fifa o gravant Tik Toks. De la mà dels jocs virtuals, acompanyen les xarxes socials, els qui s'han convertit en la nova imatge pròpia de cada individu, la qual regula el nostre estat d'ànim i felicitat sobre la base del número de likes i comentaris que tenim.

    Les tecnologies perquè, és un factor que ha atacat per igual tant a ciutats com a pobles, a xiquets i a adolescents, a tots. Hui dia per a veure un partit no fa falta gastar-se x diners a comprar les entrades i desplaçar-te caminant, amb cotxe o qualsevol altre transport; n'hi ha prou amb donar-li a un botó. La globalització, és un altre dels factors que ha ajudat a aquest procés, podem observar-lo en el món de l'esport per exemple: fa 20 anys la gent parlava, practicava, jugava i/o veia més d'un esport com per exemple pilota valenciana, frontó, ciclisme, etc. No obstant això, hui dia, es podria dir que el món de l'esport gira entorn del futbol.


       Respecte a l'Educació Física que impartim a l'escola, els jocs tradicionals apareixen integrats en el bloc 5 del currículum com a "Jocs i activitats esportives". En un mateix bloc ajuntem sucs tradicionals amb activitats esportives. Com a futura docent que soc, en el meu cas tinc clar que li donaré la importància que es mereix als jocs populars, impedint que les activitats esportives els facen ombra; ja que una vegada isquen de la meua classe tindran oportunitat de practicar qualsevol activitat esportiva, ja siga com a extraescolar o a l'hora del pati, en lloc de jugar a jocs tradicionals. Intentaré doncs, fer que els meus alumnes gaudisquen i tinguen ganes de continuar jugant a aquests jocs.








3 comentarios:

  1. Hola María, mi nota en esta entrada es de un 8. El lenguaje que has usado es adecuado. No obstante, he echado en falta que la lectura sea un poco más amena y atractiva. Con esto quiero decir que podrías haber utilizado otro tipo de letra, que sea más grande, dejar espacio entre líneas o subrayar las palabras o frases más importantes de la reflexión para hacer de una lectura tan interesante también motivadora y atractiva.

    ResponderBorrar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderBorrar
  3. Hola María, en primer lugar, he de decirte que el título de tu entrada me ha parecido muy original, de manera que anima a la lectura. En cuanto al contenido de la entrada, Lo veo muy completo, ya que hablas de diversos factores por los cuales se ha visto afectada la popularidad de los juegos populares (valga la redundancia) habland de las nuevas tecnologías, la evolución de los espacios de juego...

    También, valoro que hablas sobre la relación de estos juegos con el marco curricular, para promoverlos y así evitar su desaparición, ya que esto conllevaría la desaparición de una parte de nuestra cultura.

    De esta manera, encuentro que tu reflexión es muy completa y por eso considero que mereces un 10

    ResponderBorrar

Avaluació i Reflexió.

  Després del viscut i a partir dels dos articles de l'aula virtual que nomene a continuació i que han sigut la base teòrica del bloc. C...